Нармон ХХК-ийн “Нармон тур” баазад төвхнөсөн Баянхонгор, Өмнөговь, Дундговийн бөхчүүдэд хоол ундыг нь бэлдэж байгаа ахлах тогооч А.Хүрэлтогоотой уулзаж бөхчүүдийн хоол ундны онцлогийн талаар сонирхлоо. Тэрбээр, “Бид 2000 оноос бөхчүүддээ үйлчилж байна.
Бид өнгөрсөн сарын 18-наас эхлээд 50 гаруй хүнд өглөө найм, өдөр 13 цаг, орой 19 цагт монгол үндэснийхээ хоол, унд хийж өгч үйлчилж байгаа. Тухайлбал, бууз, нарийн махан хуурга, цуйван, хуушуур, гурилтай шөл, хорхог зэрэг үндэсний хоолыг хонь, үхрийн махаар хийдэг. Бөхчүүд хар цай л голдуу ууна шүү дээ.
Бөхчүүдийг их иддэг гэж хүмүүс боддог, тийм биш. Порц нь 1,5 буюу нэг бүтэн порц, хагас порц гэсэн үг. Миний хувьд 10 гаруй жил энэ бөхчүүдийнхээ хоолыг хийж өгч байна. Манай бөхчүүд миний гарын хоолонд дасчихсан болохоор бүр хаа нэг ажил гараад ирэхгүй бол үгүйлээд байдаг юм” хэмээн ярьж байв.
Өнөө жил хамгийн өтгөн галыг Бугын САА-д бүрдүүлжээ. Өвөрхангайн 90 орчим бөхчүүд уламжлал ёсоор эндээ төвхнөжээ. Ц.Мягмарсүрэн зааны шавь нар буюу Хилчин спорт хороонд харъяалагддаг Ховдын бөхчүүд Бугын сангийн аж ахуйд байна. Аймгийн арслан О.Хангай, Б.Баатарцол, аймгийн заан Д.Бадамгарав, Ц.Адъяа, Б.Төмөрбаатар нар багш дээрээ ирэх наадмыг хүлээж байна.